När du ska ut på utflykt och laga mat utomhus kan det vara bra att kunna göra upp en eld. Om du ofta gör spontana utflykter är det bra att ha ved hemma du kan ta av. Att köpa vedsäckar och ha ett lager av ved är bra både för kamineldningen och för utflykterna utomhus. Det är mycket smidigt att köpa ved, du slipper nämligen hanteringen kring att torka och klyva veden.

Elda utomhus

Innan du ska elda utomhus finns det några bra saker att tänka på. Veden ska vara torr men med lite fuktighet kvar. En tumregel som finns är att veden ska ha förvarats utomhus under tak i minst sex månader men gärna upp mot ett år. För att tända din lägereld är det bra att använda tändpåsar, tändbricketer, björknäver eller väldigt fint huggna vedträn. Ved som är bäst att elda är bok, ask, lönn, björk och rönn. Vedträn från lövträd brinner ofta lugnare och glöder lite längre.

Tips för en bra brasa

Ett tips för att få fart i brasan är att stapla vedträna på ett sätt så att det är lite luft mellan pinnarna. För att brasan sedan ska fortsätta att brinna bra gäller det att fortsätta lägga på vedträn som ger elden luft. För att få det kan du lägga vedträna i kors. Genom att ha en bra eldningsteknik får du en effektiv brasa som kräver mindre ved.

Gasolkök

Är det så att du ska ut och vandra eller till en stuga utan el kan det vara klokt att ta med ett gasolkök också och inte bara förlita dig på brasan. Du ska välja ett gasolkök som passar dig och dina behov. Ska du vandra långt är det en fördel med ett lätt och smidigt gasolkök. Gasol är ett bränsle som kräver minimalt med underhåll och är sotfri. Fördelen med gasol jämfört med en brasa är att det går åt mindre tid och är smidigare. Men det ena utesluter inte det andra. Är du på fjället finns det också restriktioner för var du får elda. När du köper ett gasolkök finns det olika typer av gasblandningar som du kan köpa. Hur mycket gas det går åt beror helt på temperaturen utomhus och vinden. När temperaturen kryper under noll fungerar en del gasblandningar sämre.