Det är klokt att vara förberedd inför strömavbrott och oväder. Vare sig du bor i en större stad eller ute på landet bör du preppa inför problem. Ett gasolkök och en gasolkamin är både enkla och billiga backups för att kunna laga mat och hålla värmen.

När det blir strömavbrott

Alla råkar ut för strömavbrott. Om du bor på landet eller i en mindre stad är det vanligare än om du bor i Stockholm eller Göteborg. Oavsett var du bor finns det vissa saker som du alltid bör ha hemma. Enligt försvarsmyndigheten ska alla svenskar kunna klara sig i två veckor i sitt hem om något händer. Ett smart sätt att klara av längre strömavbrott är genom att ha gasolkök och en gasolkamin. De är relativt billiga i inköp och enkla att använda. Då kan du alltid laga mat och hålla värmen. Det absolut bästa är naturligtvis att också ha kamin, men det är inte alltid möjligt att installera i alla lägenheter. Bor du i hus är det dock klokt att installera en kamin eller kalkugn, så kommer du än lättare att kunna hålla värmen.

Gasolspis

Det finns olika slags gasolspisar. Vissa är riktigt små, medan andra är större och har ”kokplatta” eller ugn. Vilken du ska satsa på beror på vad du ska ha gasolköket till. Om du också vill ha ett gasolkök för att kunna använda det när du vandrar i fjällen eller är ute i naturen, kan du satsa på ett mindre som också är lätt att ta med sig. Om du däremot vill ha ett gasolkök primärt för att ha hemma, så kan du köpa att större.

Gasolkamin

En gasolkamin ger dig värme. Det som skiljer en gasolkamin och en vanlig kamin är att gasolkaminen bara ger värme. Kaminen är gjord i plast och gasolen ger värme, men du kan inte lagra värmen i själva gasolkaminen. Ett tips är då att ställa kaminen på ett par tegelplattor som förhoppningsvis kan ackumulera lite värme. En vanlig kamin är tillverkad i gjutjärn och liknande material. När du eldar kommer själva kaminen (eller kakelugnen) att ackumulera värmen, så att bostaden är varmare under längre tid.

Eftersom ett gasolkök eller en gasolkamin får sin energi från gasen gasol är det viktigt att du har mycket ventilation. I husvagnar används ju gasol och för att inte göra det farligt finns det alltid två ventilationshål. Du bör ha ett hål uppe vid taket och ett hål nära gasolkaminen nära golvet. Om du bor i en större villa är risken för förgiftning mycket liten, men om du ska använda gasolkaminen i ett mindre rum eller en stuga är det oerhört viktigt att det är välventilerat. Sov inte med gasolkaminen igång. Idag finns det också tippskydd på gasolkaminer, så att du inte behöver vara orolig för att kaminen ska välta och gasen spridas i rummet.