Idag finns det många som har en modern sommarstuga utan el. Med en gasolspis, gasolkylskåp, kamin och solceller kommer du långt.

Värme i ditt fritidshus

Det är många som har en sommarstuga mitt ute i skogen utan el och rinnande vatten, vid en fjällsjö utanför Dorotea eller i djupaste Småland. Det enklaste sättet att värma upp din sommarstuga när du är där på vintern eller under kalla sommarkvällar är med en kamin. Om du inte har en kamin, eller om du har flera rum dit värmen inte når, kan du använda en gasolkamin. Med både riktig kamin och gasolkamin kommer du alltid ha det varmt. Värmeljus är också både mysigt och ger lite värme.

Laga mat

För att laga mat behöver du spis och kunna förvara maten kallt. Du kan laga mat på vedeldad spis, gasolspis och på kaminer med värmeplatta. Vedeldad spis ger både värme och mat, men det kan bli riktigt varmt i köket sommartid. Då är en gasolspis en billig lösning, antingen som din enda spis eller som ett sommaralternativ till en vedeldad spis. För att kyla maten har du antingen jordkällare eller ett gasolkylskåp. Eller så kombinerar du dem: jordkällare för potatis och grönsaker, och gasolkylskåpet för mjölken och osten.

El och ljus

Du vill naturligtvis också kunna ha elektricitet. Klokast är det att både satsa på solceller, solcellslampor och bilbatteri. Idag kan du faktiskt sätta in lampa och ljuskontakter (snygga som du har i din vanliga bostad) och koppla dem till ett särskilt bilbatteri. Så har du ljus i taket och kan ladda mobilen och surfplattan. För att få mer ljus bör du satsa på en kamin med glas. Gasolkaminen ger dig tillfällig värme, men inget ljus.