Gasol är ett slags bränsle i gasform som till största delen består av butan och propan. Gasol klassas som ett nervgift och är väldigt farligt att andas in då det orsakar syrebrist i hjärnan som kan leda till medvetslöshet och permanenta hjärnskador om man inte får hjälp snabbt. Gasolen har dock väldigt många olika användningsområden. Främst används gasol i olika industrier, men även i vardagen som exempelvis i husvagnar om man inte har tillgång till el eller i gasolgrillar som finns i många människors hem.

Risker med gasol

Om du på något sätt ska använda dig av gasol så kan det först vara bra att ha lite koll på hur det fungerar och vad riskerna med det är. Det finns även olika lagar och regler som säger hur gasol får förvaras och inte som kan vara bra att ha lite koll på. Gasolen i sig luktar i princip ingenting, men för gasol som säljs till privatpersoner i handeln så är ofta någon typ av doft tillsatt för att man enklare ska kunna upptäcka ett eventuellt läckage.

Det är väldigt viktigt att tänka på att använda gasol i utrymmen där det finns tillräckligt med syre. Om gasol används i ett utrymme med brist på syre så finns det risk för att kolmonoxid bildas, vilket vid inandning kan leda till svåra skador på inre organ som exempelvis levern och i vissa fall kan leda till döden. Om du råkar få gasol på dig själv i vätskeform så bör du genast tvätta kläderna och duscha i en dusch med vikbar duschvägg för att se till att du inte har kvar gasol på huden.

Användningsområden

Som tidigare nämnts används gasol på många olika ställen, både i hemmet, husvagnen, husbilar och på industrier. I husvagnar och husbilar används gasol som ett komplement till el, om man exempelvis inte har tillgång till en elstolpe när man är ute och campar. I vissa hem med äldre köksutrustning så finns det också kök som fortfarande har gasolspisar. Det är dock i industrierna som gasolen används flitigast och ofta i stora mängder under kontrollerade förhållanden.