Du bor i lägenhet och strömmen har gått. Du förstår att det kommer att ta ett tag, kanske ett dygn, innan strömmen kommer tillbaka. Så här fixar du ett längre strömavbrott om du bor i en lägenhet.
Preppa i förväg
Först och främst bör du planera att det kan bli strömavbrott, även om du bor i centrala Göteborg, Stockholm eller en annan större stad. Det är vanligare med strömavbrott ute på landet och i minde städer, men då många har eget hus och kamin klarar de ett längre strömavbrott bättre. Om du bor i en lägenhet i ett mindre samhälle känner du säkert också personer som bor i hus med kamin, vilket kan vara bra ifall det blir ett riktigt långt avbrott.
Det viktiga vid ett strömavbrott är värme, vatten och mat. När det väl gäller är det just det basala i livet som allt handlar om. Det är klokt att alltid ha ett par vattenflaskor i skafferiet. Om du vet att det ska bli storm eller om det kan bli strömavbrott ska du alltid, i lägenhet eller hus, fylla grytor och hinkar med vatten. Du behöver det för att dricka, laga mat och kunna gå på toa. Fyll hellre för många grytor och hinkar än för lite.
Bra att ha-hemma
I vissa lägenheten sjunker temperatur snabbt, i andra tar det längre tid. För att få värme behöver du en värmekälla, täcken, filtar och raggsockar samt varmt att dricka. Ett smart sätt att klara ett längre strömavbrott är genom att ha en gasolkamin. Du kan då alltid få värme. Gasolkaminer är lätta och kostar mellan 600–2500 kronor beroende på märke och storlek. I en mindre lägenhet ska du ha en mindre kamin. Kaminen går på gasol som är en gas, så det är viktigt att beakta att det är en gas som du använder och att du därför måste tänka på säkerheten. Se också till att ha gasolflaskor hemma. Förutom gasolkamin, så bör du ha ett gasolkök. Köp ett litet gasolkök, så klarar du alltid strömavbrotten bättre. Sedan bör du alltid ha konserver i skafferiet, gärna färdigkonserver som vita böner i tomatsås, soppa och köttbullar. Du värmer innehållet på din gasolkamin, så får du i dig mat. Vid ett strömavbrott bör ni samlas i ett rum, istället för att försöka värma flera rum. Värmeljus kan också göra en stor skillnad, både för att få ljus och värme.