Så ett oväder är på väg. Genom att preppa i förväg kommer ni klara tiden bra. Här kommer åtta tips för att alltid klara oväder och strömavbrott.

1# Var förberedd

Ju mer förberedd du är, desto bättre och trevligare kommer det att vara. Läs ”Om Krisen eller kriget kommer” från MSB en gång per år, så är du bättre förberedd än majoriteten. Du måste inse att det är egenansvar som gäller och att det är ditt ansvar att ha konserver i skafferiet.

2# Gasolkök

Ett gasolkök borde vara lika självklart i alla hem som Kalle Anka på julafton. På riktigt. Köp ett gasolkök utifrån dina behov. Det finns både små och stora. Ett litet gasolkök räcker. Under strömavbrott finns ju inte så mycket att göra, så att vänta på att vattnet ska bli varmt kan få tiden att gå.

3# Gasolkamin

En gasolkamin är bra att ha. Om du har sommarstuga kan du ha gasolkaminen i stugan under sommaren och sedan till hösten ta hem den.

4# Vatten på flaska

Köp vatten på flaska i affären. Då har du alltid ett par liter ifall det blir strömavbrott. Innan oväder ska du ALLTID fylla upp badkar/hinkar, grytor och karaffer med vatten, mat, dryck och toabesök.

5# Konserver

Konserver är kung vid strömavbrott. Du öppnar konservburken som innehåller både mat och vätska (som vita böner i tomatsås, fiskbullar eller ravioli) och värmer på ditt gasolkök. Konserver håller länge, så se till att alltid ha ett rejält förråd. Också bra vid sjukdom.

6# Ljus

Du ska alltid ha ljus, värmeljus och tändstickor hemma.

7# Powerbank

Genom att alltid ha en fulladad powerbank hemma kan du alltid gå ut på Vattenfall och kolla hur det går med strömavbrottet.

8# Kamin

Om du bor i hus eller lägenhet med öppen spis bör du investera i en kamin.