Över hela världen går det fram en rörelse att leva Off Grid: att flytta till ett gammalt hus på landet utan moderna bekvämligheter som el och rinnande vatten.

Off Grid

Det har kommit en motrörelse mot dagens moderna värld, människor som vill leva närmare naturen och med mer lugn och ro. De köper billiga hus på landet utan el och vatten – och lever där året om. Det handlar både om en längtan efter ett annat liv med mindre klimatpåverkan, men också att få leva mer stressfritt och få arbeta med händerna. Det är också ett sätt att hålla liv i gammal kunskap.

Ingen el eller rinnande vatten

I många av husen finns inte el eller rinnande vatten. Det kräver kaminer, vedeldade spisar och solceller. Det är många som berättar om sitt liv Off Grid på Youtube. Personerna är inte teknikfientliga, men vill leva annorlunda, mer fysiskt utmanande och känna att de bor på ett ställe där de verkligen älskar att vara. Du kan läsa om personer som lever Off Grid i Land, en tidning som handlar om livet på landet och jordbruk. Om du vill testa på att leva Off Grid kan du köpa en sommarstuga utan el och vatten och leva ett lugnare liv på semestern.