Idag är det allt vanligare att man använder sig av miljövänliga alternativ inom många områden i samhället. När det kommer till bränslen som bensin eller diesel, har bägge en negativ påverkan på miljön i form av koldioxidutsläpp. Gasol är dock ett drivmedel som också används till vissa bilar och har ingen miljöpåverkan, samt att den är förnybar och tillför inte någon ny koldioxid.

Vad drivs med gasol?

Det har blivit allt vanligare att vissa större fordon i kollektivtrafiken drivs av biogas som utvinns av gasol, då kallad biogasol. Det man ska känna till är att motorgas är ett annat namn för gasol som är drivmedel för fordon. Gasol har fördelen att vara effektiv, ren, transportabel, allsidig, tillgänglig och mycket bättre för miljön. Det är även bättre att elda med gasol än olja om man har en värmepanna i ett hus. Vill man själv ha miljövänliga gasolprodukter som dessutom är smarta, finns det många bra gasolprodukter man kan ha nytta av! Vill man ha en vacker golv- eller väggkamin, finns det många moderna och snygga gasolkaminer att pryda sitt hem med. Ska man ut på husvagnssemester och inte har tillgång till el på en öde plats? Då kan man skaffa sig en gasolgenerator som drivs helt på gasol och kan försörja hela husvagnen med el. En riktig klassiker är gasspisen i hemmet som drivs av gasol. Det är allt mer populärt med gasspis i hemmet och många professionella kockar föredrar faktiskt en gasspis. Fördelen med en gasspis är att man har fler ”mellanlägen” på temperaturer jämfört med den vanliga elspisen. Gasolspisar ska vara säkra så länge man följer angivna föreskrifter. Ett hem ska även vara allmänt säkert att vistas i och en del hem kan ha radon. Radon är en typ av osynlig och luktfri gas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium faller sönder. Radon är giftigt och då behöver man en radonsanering. Ska man ha en grundlig sanering, kan professionella radea.se utföra en noggrann kontroll av hemmet och effektivt sanera bort allt skadligt radon!

Risker med gasol

Det är viktigt att komma ihåg att gasol är en gas som vid fel placering nära en värmekälla, kan explodera och orsaka allvarliga skador. När man grillar med gasolgrill på sommaren, finns det viktiga regler vid gasolgrillning som man måste tänka på. När man startar en gasolbrännare till exempel i spisen, grillen eller det lilla stormköket, ska gasollågans inre del vara blågrön. Om den är gulaktig måste man kontakta en reparatör till spisen, eller lämna in brännaren för åtgärd om den är portabel. Det finns många bra allmänna tips hur man hanterar gasol för att undvika olyckor och skada. Gasol är perfekt för naturen och miljön och är dessutom smidig att använda till många användningsområden!